Wentylacja w restauracji. Jak przejść kontrolę sanepidu?

Wentylacja w restauracji. Jak przejść kontrolę sanepidu?

Od wentylacji w restauracji wymaga się o wiele więcej, niż zwykłej wentylacji grawitacyjnej, jaką mamy w domach. Zwykłe restauracje, ale i lokale takie jak kawiarnie, bistro czy puby wyposażają swoje kuchnie w profesjonalne okapy gastronomiczne. Czym one są i dlaczego potrzebne?

Dlaczego potrzebny jest okap gastronomiczny?

Zwykła wentylacja grawitacyjna byłaby po prostu w pracującej pełną parą kuchni niewydajna. Okap gastronomiczny dba nie tylko o wydajną wymianę powietrza użytego na świeże, ale odprowadza z kuchni też zapachy, ciepło, parę wodną, mgłę olejową i opary tłuszczu. To sprawia, że kucharze mają lepsze warunki do pracy, klienci nie są raczeni przykrym zapachem mieszanki różnych potraw, a kuchnia (i reszta lokalu) jest mniej narażona na zagrzybienie ścian. Okapy gastronomiczne są w większości lokali gastronomicznych niezbędne, aby w ogóle sanepid dopuścił dany obiekt do użytku. Podczas odbioru lokalu gastronomicznego urzędnicy na pewno poproszą  m.in. o projekt wentylacji, oświadczenie wykonawcy prac remontowych o tym, że instalacja jest wykonana zgodnie z projektem i protokół z weryfikacji stanu wentylacji (czyli zaświadczenie, że jest ona rzeczywiście wydajna).

Rodzaje okapów gastronomicznych

Okapy wykorzystywane w gastronomii muszą spełniać szereg wymagań – zarówno te z wentylatorem, jak i bez. Przede wszystkim muszą być łatwe w czyszczeniu i niepalne, a do tego odporne na działanie wilgoci i tłuszczu. Właściciele restauracji wybierają najchętniej okapy, których wbudowany wentylator pracuje stosunkowo cicho. Głośne modele zakłócają komunikację w kuchni, a nawet mogą być uciążliwe dla klientów. W zależności od aranżacji kuchni, właściciele restauracji wybierają pomiędzy okapami centralnymi, trapezowymi, skrzynkowymi, skośnymi od góry, lub popularnymi ostatnio – okapami przyściennymi. Te ostatnie cechują się wyjątkowo prostym montażem. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że poszczególne okapy różnią się od siebie parametrami technicznymi i wydajnością. Dlatego wybierając okap do swojego lokalu, najlepiej jest skonsultować się ze specjalistą, który doradzi najlepsze rozwiązanie. Zachęcamy do kontaktu z pracownikami Belmag!

Wentylacja w restauracji. Jak przejść kontrolę sanepidu?