Typy okapów gastronomicznych
W każdej kuchni potrzebny jest co najmniej jeden okap. Jego funkcje to na przykład usuwanie pojawiającej się w trakcie gotowania pary wodnej, pozbywanie się nadmiaru ciepła czy usuwanie zapachów, a nawet cząsteczek tłuszczu. Dostępnych jest kilka typów okapów gastronomicznych. Dzielą się one ze względu na kształt oraz sposób działania
Podział ze względu na kształt okapu
Jeśli chodzi o kształt, okapy dzielą się na:
- centralne – znajdują się zwykle nad tzw. wyspami kuchennymi, czyli zamontowane są nie na ścianie, a tylko na suficie;
- skrzynkowe – zwykle prostokątne, montowane są przyściennie;
- trapezowe – w kształcie trapezu, posiadają charakterystyczne „ścięcie” i montowane są również na ścianie;
- skośne od góry – posiadają również unikatowe „ścięcie”, lecz od góry, montowane również na ścianie.
Podział ze względu na sposób działania
Ze względu na sposób działania okapy dzielą się na:
- okapy wyciągowe, które służą jedynie do zbierania oparów zawierających tłuszcz,
- okapy zwiewno-wyciągowe, wśród których wyróżnia się:
- okapy kompensacyjne – w nich strumień powietrza kompensacyjnego nawiewany jest w stronę pomieszczenia;
- okapy indukcyjne – w których strumień powietrza indukcyjnego nawiewany jest na filtry,
- okapy kompensacyjno-indukcyjne – w nich oba strumienie powietrza, kompensacyjny i indukcyjny, nawiewane są w tym samym czasie.
Kupując okap gastronomiczny do swojej kuchni, wybierasz zatem zarówno kształt, jak i sposób działania. Kształt należy do kwestii czysto estetycznych – wybierasz taki, który bardziej Ci się podoba czy lepiej pasuje do kuchni. Sposób działania natomiast to kwestia nieco bardziej skomplikowana. W tym przypadku zawsze warto postawić na okap z wbudowanym wentylatorem i wybrać taki sprzęt, który będzie cichy, bezpieczny i dobrze spełniający swoje funkcje. Każdy z wymienionych kształtów może posiadać wentylator. W Belmag – u samego producenta – znajdziesz różne typy okapów gastronomicznych – koniecznie sprawdź, co mamy do zaoferowania.