Szafki wiszące jako wyposażenie dla gastronomii

Szafki wiszące jako wyposażenie dla gastronomii

Gastronomia to branża, w której korzysta się z wielu sprzętów. Najważniejsze z nich są oczywiście te służące do przygotowywania potraw. Żadna kuchnia nie obędzie się bez noży, desek do krojenia, palników czy pieców lub opiekaczy. Im wyższej jakości są narzędzia i urządzenia wykorzystywane w restauracji, tym lepsze potrawy są serwowane gościom.

Nie da się bowiem ukryć, że na smak jedzenia wpływają nie tylko składniki i umiejętności kucharzy, lecz także sprzęty znajdujące się w kuchni. Nawet najlepszy kucharz nie przygotuje dobrego dania, jeśli wykonanie tego zadania będą mu uniemożliwiały tępe noże i stare patelnie. Żaden pizzer nie upiecze dobrej pizzy, jeśli będą szwankować takie urządzenia jak piec czy maszyna do wyrabiania ciasta.

Jak widać, wyposażenie kuchni jest więc kluczowe dla sprawnego funkcjonowania biznesu gastronomicznego. Mówiąc o nim, warto mieć jednak na uwadze nie tylko narzędzia i urządzenia, które służą do przygotowywania jedzenia, lecz także meble. To, w jaki sposób te ostatnie są zorganizowane, w znacznej mierze decyduje o wygodzie pracy w kuchni. Jeżeli kuchenne meble są rozmieszczone tak, aby umożliwiać kucharzom i ich pomocnikom sprawne przemieszczanie się między stanowiskami, wpływa to w decydujący sposób na czas przygotowywania potraw. Mówiąc wprost, skraca go, a wiadomo, że im krócej gość restauracji czeka na swoje zamówienie, tym bardziej jest później zadowolony z obsługi.

Organizacja pracy

Sprawną organizację procesu przygotowania potraw umożliwia nie tylko prawidłowe rozmieszczenie blatów, na których przygotowuje się potrawy, lecz także odpowiednie usytuowanie mebli, w których magazynuje się składniki, naczynia oraz inne przedmioty. Są to różnego rodzaju szafki czy półki, które, tak samo jak piece czy palniki, stanowią część gastronomicznego zaplecza. To właśnie w nich chowa się talerze, miski czy patelnie. Ze względu na tę funkcję ważne jest więc, aby były one umieszczone w jak najdogodniejszym miejscu. Tak, aby jednocześnie nie zawadzały podczas przemieszczania się po kuchni i znajdowały się dostatecznie blisko, aby w każdej chwili można było po nie sięgnąć.

Doskonałym rozwiązaniem, które spełnia wszystkie wymagania dla idealnych mebli gastronomicznych, są szafki wiszące. Są one niezwykle praktyczne, chociażby dlatego, że aby do nich sięgnąć, nie trzeba się schylać. Wystarczy podnieść rękę i od razu da się wyciągnąć talerz czy patelnię. Taki układ jest korzystny nie tylko w ciągu dnia, lecz również po zakończeniu pracy – wtedy, kiedy trzeba wyczyścić całą kuchnię. Brak konieczności schylania się w trakcie mycia oszczędza kolana pracowników i pozwala im dłużej służyć. Wiszące szafki są w gastronomii korzystne również dlatego, że nie utrudniają przemieszczania się po kuchni. Kiedy przestrzeń jest zastawiona meblami, trudno jest się po niej poruszać. Z takimi okolicznościami pozwalają zerwać szafki wiszące. Dzięki nim posadzka może zostać odciążona, a przestrzeń jest się w stanie powiększyć – nie tylko optycznie, ale i realnie. Warto jednak pamiętać o tym, że aby szafki wiszące były bezpieczne dla pracowników poruszających się po kuchni (a więc nie tylko kucharzy, ale i kelnerów), ich rogi powinny być wyposażone w osłonki. Z takim rozwiązaniem nie naraża się pracowników na to, że mogliby się uderzyć w głowę.

Jeśli chodzi o materiał, to jednym z najlepszych wyborów na szafki wiszące jest stal nierdzewna. Jest ona bowiem odporna na czynniki powodujące korozję, o które wszak w kuchni nietrudno. Podsumowując, każdą kuchnię, niezależnie od tego, jakiego typu potrawy się w niej przygotowuje, warto jest wyposażyć w szafki wiszące. W znacznej mierze ułatwiają one bowiem pracę w restauracji i przydają się tak kucharzom, jak i kelnerom.

Szafki wiszące jako wyposażenie dla gastronomii