Z jakich materiałów są wykonywane meble gastronomiczne?

Z jakich materiałów są wykonywane meble gastronomiczne?

Wyposażenie lokalu gastronomicznego w dużej mierze zależy od rodzaju potraw, które są w nim serwowane. Znaczenie ma również liczba przyjmowanych gości czy sposób organizacji pracy. Jednak stoły, szafki czy regały to meble gastronomiczne, które znajdują zastosowanie w każdej restauracji czy barze. Muszą one spełniać warunki niezbędne do bezpiecznego przechowywania i obróbki produktów, przy czym często narażone są na wysokie temperatury czy dużą wilgotność. Z jakich materiałów powinny być wykonane meble gastronomiczne, aby sprawdziły się w trudnych warunkach?

Dlaczego stal nierdzewna jest bezpieczna w gastronomii? 

Meble wykorzystywane w gastronomii powinny być przede wszystkim bezpieczne, wytrzymałe i funkcjonalne. Właśnie dlatego w większości restauracji, barów czy cukierni znajdują się meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej. Z uwagi na to, że praca w kuchni wiąże się z dużą wilgocią, właściwości antykorozyjne stali nierdzewnej są bardzo ważne. Charakteryzuje się ona również lekkością, dzięki temu stoły czy regały są praktyczne, a do tego jest wytrzymała na duże obciążenia. Właśnie dlatego sprawdza się również w lokalach, w których produkowane są duże ilości potraw.

Stal nierdzewna jest również wytrzymałym materiałem, dlatego można ją wykorzystywać w warunkach  wysokich i niskich temperatur. Takie meble są często wybierane do lokali gastronomicznych z uwagi na to, że nie wchodzą w reakcje z żywnością, więc można na nich bezpiecznie przyrządzać potrawy. W restauracjach czy cukierniach ważne jest również zachowanie czystości w miejscu pracy. Stal nierdzewna jest odporna na pochłanianie zapachów i występowanie plam, a dodatkowo łatwo ją wyczyścić. Dzięki temu miejsce pracy jest higieniczne, a meble zachowują estetyczny wygląd na długo.

Jakie meble są wykonywane ze stali nierdzewnej? 

Stal nierdzewna jest uniwersalnym materiałem, z którego wykonywanych jest większość mebli gastronomicznych. Podstawą zaplecza każdej restauracji jest stół gastronomiczny. Dzięki wymienionym wcześniej właściwościom stół ze stali nierdzewnej sprawdza się w każdym lokalu gastronomicznym. Z uwagi na wytrzymałość materiału w cukierniach, kawiarniach czy barach znajdziemy również szafki i regały wykonane ze stali nierdzewnej. Bardzo ważnym elementem wyposażenia restauracji jest również okap gastronomiczny, który w połączeniu z trwałą stalą nierdzewną skutecznie odprowadza zapachy, parę wodą i opary tłuszczu, zapewniając komfortowe warunki pracy.

Z jakich materiałów są wykonywane meble gastronomiczne?