Rola i znaczenie okapów w gastronomii

Rola i znaczenie okapów w gastronomii

Okap kuchenny to niezbędny element wyposażenia zarówno w domu prywatnym, jak i lokalach gastronomicznych. Jest to urządzenie, które przystosowane jest do pochłaniania zapachów, a także pary wodnej, która pojawia się podczas gotowania. Dzięki nim w określonym wnętrzu panuje miły mikroklimat. Wymienia się kilka rodzajów okapów kuchennych, które różnią się dodatkową funkcjonalnością.

Jakie zadanie pełni okap kuchenny w punktach gastronomicznych?

Prowadząc profesjonalną kuchnię, koniecznie trzeba zadbać o dobrą wentylację. Dzięki temu uda się odprowadzić na zewnątrz parę wodną, zapachy, cząsteczki tłuszczów, które powstają w trakcie gotowania. Do tego celu potrzebny jest odpowiedni okap kuchenny. Urządzenie przyczynia się do oczyszczenia powietrza z pozostałości po gotowaniu. Okap kuchenny sprawia, że udaje się pozbyć wilgotnego powietrza. Jest to ważne, gdyż zapewnia ono dobre warunki do rozwoju grzybów i pleśni. Zainwestowanie w odpowiedni sprzęt sprzyja regulowaniu, a także utrzymaniu optymalnej temperatury w pomieszczeniu.

Jakie cechy powinny mieć profesjonalne okapy kuchenne?

Specjalistyczne okapy kuchenne muszą wykazywać odporność na działanie szkodliwych czynników. Co więcej, muszą być łatwe w utrzymaniu czystości. Jest to ważne, gdyż sprzęt ten narażony jest na pracę w niezwykle wymagających warunkach.

Jakie wyróżnia się podstawowe rodzaje okapów kuchennych?

Na rynku dostępne są różne typy okapów kuchennych. Ze względu na miejsce instalacji wyróżniamy urządzenia przyścienne i centralne. Biorąc pod uwagę konstrukcje, czyli kształt wyróżniamy okapy trapezowe, skrzynkowe, skośne podcięte mogą być albo od góry albo od dołu. Innym kryterium jest tryb pracy. Wymienia się zatem okapy nawiewno-wyciągowe: kompensacyjne, indukcyjne, kompensacyjno – indukcyjne, a także wyciągowe czyli z wentylatorami. Wentylatory także mogą być różnego rodzaju: montowane zarówno wewnątrz okapu jak i poza obudową okapu lub bezpośrednio do istniejących kanałów wentylacyjnych, np. na dachu.

 

 

Rola i znaczenie okapów w gastronomii