Jak urządzić food trucka?

Jak urządzić food trucka?

Polacy pokochali food trucki – chętnie odwiedzają je w godzinach pracy na szybki lunch, ale też podczas weekendowych spotkań ze znajomymi. Ogromną popularnością cieszą się też organizowane w miastach zloty food trucków, na które zawsze przybywają tłumy. Nic więc dziwnego, że wiele osób myśli o zakupie food trucka i otworzeniu swojego biznesu. Co trzeba wiedzieć o urządzaniu food trucka?

Samochodowe AGD

Oczywiście auto musi być wyposażone w odpowiedni sprzęt gastronomiczny. Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, co musi się znaleźć w pojeździe – zależy to od oferowanego w nim menu. Food trucki oferujące typowe potrawy kuchni ulicznej muszą dysponować frytkownicą, opiekaczami do zapiekanek i kuchenkami gazowymi. W części food trucków montuje się wałkownice do ciasta, miksery planetarne lub też piec do pizzy czy urządzenie do kebaba. Nie można zapomnieć też o urządzeniach chłodniczych do przechowywania produktów i witrynach na napoje. Jeśli chodzi o przygotowaniu napojów, wiele food trucków dysponuje sokowirówką lub wyciskarką do owoców. Food trucka można kupić już z wyposażeniem, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by doposażyć go zgodnie z własnymi potrzebami, lub zaprojektować swój własny pojazd.

Meble gastronomiczne

Równie ważne jak sprzęty są meble gastronomiczne. Oczywiście muszą one spełniać wszelkie wymogi sanepidu i być łatwe w utrzymaniu czystości. Świetnie w tym przypadku sprawdzają się meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Wyspecjalizowane firmy, na indywidualne zamówienie, mogą przygotować do food trucka nie tylko blaty i szafki z tego materiału, ale też zlewozmywak i umywalkę do rąk. Stal nierdzewna, jak sama nazwa wskazuje, jest odporna na rdzewienie – to niezwykle istotne, gdyż w małej przestrzeni food trucka często jest dość parno i wilgotno. Ponadto stal nierdzewna nie pochłania zapachów i praktycznie nie da się jej trwale pobrudzić artykułami spożywczymi używanymi na co dzień. Poza meblami typowo gastronomicznymi warto zadbać o to, aby w food trucku znalazła się też nieduża szafka ze stali nierdzewnej np. strój do pracy, czy rzeczy codziennego użytku, takie jak telefon komórkowy, torebka, czy zapasowa bluza na chłodniejsze dni. Kolejna szafka przyda się na detergenty i akcesoria do mycia urządzeń gastronomicznych i reszty wyposażenia pojazdu.

Jak urządzić food trucka?