Elementy wyposażenia dla gastronomii. Przegląd rozwiązań

Elementy wyposażenia dla gastronomii. Przegląd rozwiązań

Sukces lokalu gastronomicznego zależy przede wszystkim od umiejętności kucharzy, miłej obsługi oraz smakowitego menu. Jednak na komfort pracy w takim miejscu wpływa przede wszystkim profesjonalnie wyposażone zaplecze kuchenne. W tym artykule przedstawiamy podstawowe elementy wyposażenia dla gastronomii.

Podstawa to solidne meble gastronomiczne

Podstawą wyposażenia profesjonalnego zaplecza kuchennego w lokalu gastronomicznym są specjalistyczne meble. Bez tego trudno wyobrazić sobie sprawne, wygodne i higieniczne przygotowywanie posiłków. Podstawę stanowią stoły, różnorodne szafki oraz regały gastronomiczne. Nasza firma specjalizuje się w produkcji mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej. Stanowią one podstawę wyposażenia ciągów technologicznych w profesjonalnych kuchniach prowadzonych w takich lokalach jak restauracje, kawiarnie czy bary, a także stołówki, kuchnie szpitalne, piekarnie, cukiernie, zakłady przetwórstwa spożywczego i przemysłu mięsnego itp. Stal nierdzewna to materiał, który nie absorbuje żadnej substancji ani zapachów, nie wchodzi w reakcję z kwasami czy chemią gospodarczą i jest odporna na rozwój bakterii, dzięki czemu można ją z łatwością utrzymać w czystości, zachowując najwyższe standardy higieny.

Zapewniane stoły gastronomiczne produkowane są w różnych rozmiarach, również niestandardowych, dlatego też ich powierzchnia robocza może być idealnie dobrana do potrzeb. Wygodną opcją jest też zastosowanie stołu gastronomicznego ze zlewem, który znacznie usprawniają prace związane z obróbką żywności. W każdym lokalu przyda się przestronny zlew, nawet jeśli dostępna jest również zmywarka.

Z kolei szafki gastronomiczne, w tym szafki wiszące, przeznaczone są do przechowywania wszelkiego rodzaju narzędzi pracy, akcesoriów kuchennych, garnków, sztućców, zastawy stołowej itp. Szafki wiszące to doskonałe rozwiązanie w przypadku mniejszych pomieszczeń kuchennych, w których zastosowanie wolnostojącej zabudowy jest trudne lub niemożliwe ze względu na ograniczoną przestrzeń.

Innym rozwiązaniem są regały gastronomiczne, które również używane są do magazynowania wszelkich przydatnych urządzeń i przedmiotów. Ich konstrukcja jest solidna i wytrzymała, co gwarantuje ich trwałość i niezawodność nawet w przypadku intensywnego użytkowania. Nasza firma zapewnia produkcję regałów na wymiar, dzięki czemu zapewniane meble gastronomiczne zawsze dopasowane są do indywidualnych oczekiwań.

Wydajny okap gastronomiczny

Okapy gastronomiczne są niezbędne w każdej kuchni, nie tylko w naszych domach i mieszkaniach, ale przede wszystkim w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. To dzięki tym urządzeniom możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie instalacji wentylacyjnej. Zapewniane przez nas okapy skutecznie eliminują z pomieszczenia różnorodne zapachy powstające podczas obróbki termicznej potraw, a także nadmiar ciepła, pary wodnej, mgłę olejową czy opary tłuszczu. Wśród produkowanych przez nas okapów znaleźć można: centralne, trapezowe, skrzynkowe, skośne od góry. Sporym zainteresowaniem cieszą się też modele z wbudowanym wentylatorem.

Baseny gastronomiczne

Basen gastronomiczny, czyli po prostu bardzo głęboki zlew, to niezbędny element na zapleczu każdej kuchni w lokalach gastronomicznych. Oferowane przez nas baseny produkowane są ze stali nierdzewnej. Wykazują wysoką odporność na działanie różnorodnych środków chemicznych, w tym szkodliwych detergentów, a także uszkodzenia mechaniczne. Pozwalają na wygodne mycie nawet dużych garnków czy innych przyrządów, które nie mogą być czyszczone w zmywarce. Baseny gastronomiczne dostępne są w różnych rozmiarach.

 

Elementy wyposażenia dla gastronomii. Przegląd rozwiązań