Zasady działania okapów gastronomicznych

Zasady działania okapów gastronomicznych

Praca restauracji i innych lokali gastronomicznych nieodmiennie wiąże się z powstawaniem wysokiej temperatury i wielu mieszających się ze sobą zapachów. Zamknięte w kuchni, mogą one mieć wpływ na smak i aromat przyrządzanych w pomieszczeniu potraw, a nawet przeniknąć do sali jadalnej, wywołując dyskomfort gości. Rozwiązaniem tego problemu są okapy gastronomiczne.

Jak działa okap gastronomiczny?

Okap gastronomiczny to zaawansowany sprzęt AGD o wysokich parametrach technicznych, który powinien znaleźć się w każdej kuchni przeznaczonej do celów profesjonalnych. Jego działanie opiera się na przechwytywaniu powietrza, w którym obecne są zbyt duże ilości pary wodnej, mgły olejowej, ciepła czy zapachów wytworzonych podczas gotowania. W ten sposób zapewniony zostaje zarówno atrakcyjny smak przyrządzanych potraw, jak i komfort przebywających w kuchni pracowników.

Okapy gastronomiczne dzielą się głównie ze względu na miejsce, w którym należy je zamontować. Rozróżniamy więc przede wszystkim okapy centralne, które mogą zostać umieszczone w dowolnym miejscu pomieszczenia, oraz przyścienne, które muszą być instalowane pod ścianami. Produkowane są one ze stali nierdzewnej, co oznacza, że doskonale sprawdzą się w pomieszczeniach, w których będą nieustannie wystawiane na działanie wilgoci i wysokiej temperatury. Co więcej, są łatwe do utrzymania w czystości – nie musimy więc martwić się osiadającymi na nich oparami tłuszczu, których obecność mogłaby przyczynić się do gromadzenia brudu i bakterii w pobliżu stanowiska do gotowania.

W restauracjach, w których pomieszczenia kuchenne znajdują się blisko pomieszczeń dla klientów lub nie są od nich właściwie odizolowane, doskonałe rozwiązanie stanowić będzie okap gastronomiczny z wbudowanym wentylatorem. Zapewni on niezbędną wymianę powietrza, dzięki której gorące opary i zmieszane aromaty potraw nie będą przedostawać się do sali dla gości, wpływając na pogorszenie ich samopoczucia.

Wielką zaletą oferowanych przez naszą firmę okapów gastronomicznych z wentylatorem jest fakt, że funkcjonują one stosunkowo cicho – ich działanie nie będzie więc okupione koniecznością pracy pośród nieprzyjemnego hałasu.

Produkowane przez nas okapy mają zróżnicowane parametry techniczne i pracują na różnych poziomach wydajności. Zachęcamy Państwa do zapoznania się z naszą ofertą i dobrania produktu, który będzie w pełni odpowiadał Państwa potrzebom.

Zasady działania okapów gastronomicznych