Rodzaje mebli gastronomicznych

Rodzaje mebli gastronomicznych

Kuchnia to serce każdego domu, ale to również najważniejsze miejsce w lokalach gastronomicznych. I chociaż goście rzadko mają wgląd do pomieszczeń kuchennych, to jednak właśnie tutaj odbywają się wszystkie prace polegające na przygotowywaniu smacznych potraw. Aby taki lokal mógł sprawnie działać, potrzebni są nie tylko zdolni pracownicy, ale i odpowiednie wyposażenie, w tym przede wszystkim meble gastronomiczne. Różnią się one pod wieloma względami od tych, które znamy z naszych domów i mieszkań. W tym artykule przedstawimy najważniejsze rodzaje mebli gastronomicznych.

  • Stoły gastronomiczne

To podstawowe i z całą pewnością jedne z najważniejszych rodzajów mebli gastronomicznych. Zwykle zapewniają bardzo dużą powierzchnię roboczą, dzięki czemu komfort pracy przy nich jest bardzo wysoki. Umożliwiają swobodne przygotowywanie dań, co stanowi ich podstawowe zastosowanie. Pozwalają też na wygodne przechowywanie wszystkich składników, przypraw czy kuchennych akcesoriów, dzięki czemu pracownicy mają do nich swobodny dostęp. Stoły gastronomiczne muszą być wykonane z trwałych, solidnych i wytrzymałych materiałów, które nie pochłaniają substancji i zapachów. Nie mogą też wchodzić w reakcje z kwasami czy chemią gospodarczą używaną do czyszczenia. Dzięki temu szybko i bez większych problemów je umyjemy i zachowamy wysoki poziom higieny.

  • Stoły gastronomiczne ze zlewem

To rozbudowany wariant stołów gastronomicznych. Chociaż każdy współczesny lokal dysponuje pojemną zmywarką, to jednak zlewozmywak przyda się zawsze, np. do mycia warzyw. Stół wyposażony w zlewozmywak to praktyczne rozwiązanie, które ułatwi obróbkę żywności.

  • Szafki gastronomiczne

Modeli szafek gastronomicznych jest wiele. Dobierane są przede wszystkim pod kątem rozmiaru i konkretnego zapotrzebowania danego lokalu. Spełniają bardzo ważną funkcję w kuchni, ponieważ pozwalają na porządkowanie i magazynowanie wszystkich zgromadzonych narzędzi pracy, akcesoriów i produktów. Na szczególną uwagę zasługują gastronomiczne szafki wiszące, dzięki którym można skutecznie zwiększyć przestrzeń magazynową w pomieszczeniach nawet o stosunkowo niewielkich rozmiarach.

  • Regały gastronomiczne

Regały gastronomiczne to kolejne meble, które służą do przechowywania różnorodnych przedmiotów codziennego użytku w kuchni. Muszą wyróżniać się solidną, spawaną konstrukcją, dużą stabilnością i wytrzymałością.

Rodzaje mebli gastronomicznych